ZSC werkte niet mee aan Riethovens kampioensfeestje

Beeld uit het duel ZSC - Riethoven van 23 april 2006). (foto Theo van Sambeek)

Beeld uit het duel ZSC – Riethoven van 23 april 2006). (foto Theo van Sambeek)

WESTERHOVEN – Als de maïs van de velden is zou je bij wijze van spreken sportparken De Koolakkers in Westerhoven en Den Droevendaal in Riethoven vanuit elkaars standpunt kunnen zien liggen. Komende zondag mogen beide buren weer tegen elkaar de wei in. Op Sportpark De Koolakkers ontvangt ZSC Riethoven. Voor het derde seizoen op rij alweer. Opvallend dat de gastheren in de laatste zeven ontmoetingen thuis tegen Riethoven liefst zes keer wisten te winnen en maar één keer gelijkspeelden. Twee keer werd daarbij de latere kampioen Riethoven een hak gezet.

De derby’s van zondag 21 maart 2004 en die van 23 april 2006 waren bijzonder. Beide seizoenen pakte Riethoven uiteindelijk de titel, maar het was ZSC dat de buurman twee keer flink dwarszat. In 2003-2004 slaagde ZSC er als enige in Riethoven een competitienederlaag toe te brengen. Onder beroerde weersomstandigheden kwam Riethoven toen onder het toeziend oog van veel publiek als beste uit de startblokken. Dat resulteerde in een aantal gevaarlijke voorzetten waar ZSC-doelman Harm Kwinten de nodige moeite mee had. De eerste grote kans in de wedstrijd was ook voor Riethoven. Martijn van Grotel mocht vanaf de linkerzijkant aanleggen, maar zijn schot verdween via een verdediger van ZSC over Kwinten en de lat. ZSC kwam aan zijn eerste kans na een befaamde inworp van Han Cleven. Nadat Joost Thijssen de bal kon doorkoppen mocht een aanvaller van ZSC tussen een woud van benen op goal schieten. Met het nodige kunst- en vliegwerk kon Riethoven doelman Willy Kamps ( in dat seizoen met 15 tegengoals de minst gepasseerde doelman van de Kempen) de bal nog met zijn benen pareren. Ook een kans van Van de Ven wist Kamps te keren. Ruststand 0-0.
In de tweede helft probeerde Riethoven uit alle macht het broodnodige eerste doelpunt te forceren, maar het was ZSC dat uiteindelijk vijf minuten voor tijd de overwinning greep. Na een voorzet van de rechterkant was Stoeldraaijers er als de kippen bij om de beslissende 1-0 binnen te schieten. Riethoven claimde in de slotfase nog een strafschop, maar de goed leidende scheidsrechter wilde van geen wijken weten. Eindstand 1-0.

Twee seizoenen later was ZSC andermaal plaaggeest voor Riethoven, dat de kampioenschampagne al in de koeler had staan. Riethoven begon als beste aan de wedstrijd en de doelman van ZSC, Harm Kwinten, moest een aantal keren stevig ingrijpen. Na een kwartiertje was hij echter voor de eerste maal kansloos. Het was Hans van Dommelen die namens Riethoven een uitstekende actie op de achterlijn uit de hoed toverde en daarna snoeihard in de lange hoek kon binnenschieten. ZSC moest deze middag door verschillende redenen een groot aantal vaste krachten missen. Desondanks vocht men zich na deze openingstreffer uitstekend terug in de wedstrijd. Het was Joost Thijssen die een eerste waarschuwing gaf door een vrije trap op de kruising te plaatsen. Even later was zijn medespeler Gertjan Smolders wel doeltreffend door een afstandsschot in de winkelhaak af te leveren. Riethoven was in deze fase even het spoor bijster en een paar minuten voor rust kwam ZSC zelfs op voorsprong. In de tweede helft had Riethoven de zaken weer aardig op orde en ging men danig op zoek naar een doelpuntje. Bij een van deze aanvallen zag de scheidsrechter hands van een Westerhovense verdediger binnen de beruchte lijnen. Het was Martijn van Grotel die namens Riethoven mocht aanleggen. Harm Kwinten wilde echter niet meewerken aan een Riethovens feestje, want in eerste instantie stopte hij de penalty en ook de rebound werd schitterend gekeerd. De scheidsrechter had de smaak te pakken want ook ZSC mocht het even later een keer van elfmeter proberen. Ook Joost Thijssen zag zijn inzet gepareerd door Willy Kamps. Riethoven kreeg hierdoor weer enige hoop en het was Bart Kelders die Riethoven weer op gelijke hoogte bracht. In de resterende tijd ging Riethoven nog vol voor de overwinning maar tot grote vreugde van de ZSC-supporters bleef de stand hangen op 2-2.
Een week later slaagde Riethoven er alsnog in de titel te grijpen na een 2-1 overwinning op De Weebosch.

Het kampioenschap van Riethoven werd een week na de 2-2 tegen ZSC alsnog veiliggesteld. (foto Theo van Sambeek)

Het kampioenschap van Riethoven werd een week na de 2-2 tegen ZSC alsnog veiliggesteld. (foto Theo van Sambeek)

Uitslagen laatste 14 onderlinge ontmoetingen

2012-2013
ZSC – Riethoven 4-1
Riethoven – ZSC 1-0
2011-2012
ZSC – Riethoven 3-0
Riethoven – ZSC 1-2
2009-2010
ZSC – Riethoven 3-0
Riethoven – ZSC 2-1
2008-2009
ZSC – Riethoven 1-0
Riethoven – ZSC 2-3
2007-2008
Riethoven – ZSC 2-2
ZSC – Riethoven 1-0
2005-2006
Riethoven – ZSC 3-2
ZSC – Riethoven 2-2
2003-2004
Riethoven – ZSC 3-0
ZSC – Riethoven 1-0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s