Uit het archief: 20 maart 2005

Oirschot Vooruit bleef na de overwinning op Hilvaria meedraaien in de top van 4H.

Oirschot Vooruit bleef na de overwinning op Hilvaria meedraaien in de top van 4H.

We gaan weer precies tien jaar terug in de tijd. Een duik in het archief heeft zes wedstrijden opgeleverd, die op 20 maart 2005 werden gespeeld. Een speeldag waarin Oirschot Vooruit Hilvaria klopte, Valkenswaard RKDSV de baas was, Dommelen won van HMVV, Dosko ’32 en Bladella in een verhit potje 0-0 gelijkspeelden, UNA rijp leek voor degradatie uit de hoofdklasse en Beerse Boys geen spaan heel hield van Riethoven.

Oirschot Vooruit – Hilvaria (2-0)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo was daar in 4H het treffen tussen Oirschot Vooruit en Hilvaria. Voor de thuisploeg was het de eerste wedstrijd na een winterstop met bijna zeven voetballoze zondagen. Al direct bij aanvang van de eerste helft bleek dat Oirschot Vooruit slecht ontwaakte. Het initiatief lag bij Hilvaria, maar de laagvlieger van toen was niet gelukkig. Zo trapte Martijn Hamers in de 28ste en 29ste minuut op de lat na een vrije trap. Wat Oirschot ook probeerde in de eerste helft, niets lukte. Aanvallers kwamen niet los van hun verdedigers en de passes kwamen bij de tegenstander terecht. Met de 0-0 ruststand mocht Oirschot Vooruit zich gelukkig prijzen.
De bezielende woorden van trainer Andre Klaassen moeten er in de rust toe geleid hebben dat er een geheel ander Oirschot Vooruit aan de tweede helft begon. Vanaf het begin lag nu het initiatief bij de voorwaartsen van de groenwitten wat in de vijfentwintigste minuut leidde tot de 1-0 van Anton Louwers. In de 34ste minuut was het diezelfde Louwers die de voor Twan de Jong ingevallen Johan van Griensven in de gelegenheid stelde om de 2-0 op het scorebord te noteren.
Oirschot Vooruit handhaafde zich met deze driepunter in de top van het klassement, Hilvaria zakte verder weg in de gevarenzone.

RKDSV – Valkenswaard (0-1)

Valkenswaard deed goede zaken op weg naar het kampioenschap. (foto Heidi Wils)

Valkenswaard deed goede zaken op weg naar het kampioenschap. (foto Heidi Wils)

Eveneens in de top van 4H het duel tussen nummer drie in de stand, RKDSV en koploper Valkenswaard. Vanaf het begin van de wedstrijd ging het spel veelvuldig heen en weer en gaf RKDSV nagenoeg geen kansen weg. De thuisploeg deed haar uiterste best om, waar mogelijk, de aanval te kiezen. Dit gebeurde echter allemaal wat te onrustig en er werd te gehaast voor de aanval gekozen. De Valkenswaardse linkerspits Roy van Heck profiteerde en schoot in de 18de minuut in de verste hoek de bal binnen: 0-1.
Na de pauze kon RKDSV steeds meer haar stempel op de wedstrijd drukken en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Middenvelder Erik Reyrink werd in de twintigste minuut gewisseld voor spits Job Janssen. Het aanvallende spel leverde diverse kansen op voor RKDSV en in deze fase moest Valkenwaard alle zeilen bijzetten om een doelpunt te verhinderen. Tien minuten voor tijd probeerde RKDSV door middel van de wissel, Frank Kolen voor Hans de Brouwer, nog iets te forceren, maar baat had het allemaal niet. De 0-1 bleef op het scorebord staan.

Door de overwinning op RKDSV en het gelijke spel van grootste concurrent DOSL tegen Hulsel (2-2) zag Valkenswaard de voorsprong op de ploeg uit Leende oplopen tot vijf punten. En dat met een wedstrijd minder gespeeld. Naaste belager na dit weekeinde was Oirschot Vooruit met een achterstand van zeven punten en een gelijk aantal gespeelde wedstrijden.

Dommelen – HMVV (3-1)

Een makkelijke overwinning voor Dommelen tegen HMVV. (foto Heidi Wils)

Een makkelijke overwinning voor Dommelen tegen HMVV. (foto Heidi Wils)

Nog in 4H, maar dan onderin de stand, het treffen tussen Dommelen en promovendus HMVV. De thuisploeg startte deze zondag zonder de geschorste John Schrijvers, maar met de jonkies Richard Willems en Stefan Scheel, een duo dat zich in korte tijd een plaats in de basiself wist te verwerven. De thuisclub nam vanaf de eerste minuten het initiatief en scheidsrechter Buelens moest al in de eerste minuut een gele kaart trekken, toen een van de HMVV-verdedigers de doorgebroken Christian van Geel vasthield.
Dommelen bleef actief voor het doel van HMVV-doelman Wouters, mocht in de tiende minuut aan de linkerkant van het zestienmetergebied een vrije trap nemen en kwam op voorsprong. Ramon Peters draaide de bal voor het doel, Jaap Rohof kopte in, doelman Wouters keerde in eerste instantie, maar Van Geel werkte de bal in het Mierdse doel: 1-0.
De Dommelse aanhang was verrukt en ging er eens voor zitten. Toch duurde het nog ruim twintig minuten voordat er een tweede treffer te noteren viel. Berrie de Brouwer maakte snelheid aan de rechterkant van het veld en schoof de bal voorbij Wouters in de verste hoek: 2-0. Nog voor de rust pikte Rohof zijn doelpuntje mee en bracht de stand op 3-0.
Een klein offensiefje van HMVV leverde in de tweede helft nog een treffer op van Mark van Raak, die Dommelen-doelman Stefan Zwarthoed, in 2000-2001 de minst gepasseerde doelman van de Kempen, wist te passeren: 3-1.

Dosko ’32 – Bladella (0-0)

Een 0-0 gelijkspel voor Dosko '32 tegen koploper Bladella. (foto Heidi Wils)

Een 0-0 gelijkspel voor Dosko ’32 tegen koploper Bladella. (foto Heidi Wils)

In 3D een Kempische derby tussen middenmoter Dosko ‘32 en topper Bladella, dat eerder in het seizoen in eigen huis met 6-2 van de Duizelnaren had weten te winnen. Dosko-trainer Arthur Hooyen had voor de wedstrijd tegen de Bladelnaren zijn team volledig aangepast. Ten opzichte van de slechte vertoning in Bergeijk een week eerder stonden welgeteld nog twee spelers op dezelfde plaats. Martijn Maas stond centraal achterin om Mark Antonis uit te schakelen. Nick Bierens speelde achter de achterste linie als slot op de deur. Tjeerd Vreke speelde rechts op het middenveld om de opkomende Erwin Louwers af te stoppen. Bart Lavrijsen en Bart van de Krieken speelden voor het eerst dit seizoen centraal op het middenveld en doelman Emile Klomp verving de geblesseerde John Kox. Deze aanpassingen vielen achterin goed uit. Teun Lavrijsen schakelde de gevaarlijke Arvid Bolkestein uit en Martijn Maas vertoonde weer eens zijn oude vorm en had Mark Antonis aardig in de tas. Het middenveld liep echter niet waardoor Bladella in de eerste helft een licht overwicht kon nemen. Tot het rustsignaal was er geen sprake van een derby, eerder een gezapig potje. Emile Klomp verrichte twee keer bij harde schoten van Frank Kaptheijns uitstekende reddingen en Mark Antonis trof bij een kopbal uit een hoekschop de lat. Aan de andere kant miste Bart Lavrijsen met een goed schot het doel.
In de eerste minuut van de tweede helft had Dosko op voorsprong moeten komen toen Job Foudraine zich prachtig vrijspeelde in het strafschopgebied maar afsloot met een mislukt rollertje naast het doel. Meteen kreeg aan de andere kant Jeroen Schilders een kans maar raakte de bal volkomen verkeerd. De wedstrijd werd nu steeds feller en de irritaties namen toe, met een escalatie in de 73ste minuut. Diverse onvriendelijkheden over en weer kwam Bart Lavrijsen uiteindelijk op een rode kaart van scheidsrechter De Kroon te staan. Toen er weer gevoetbald werd schoot Nick Bierens vanaf veertig meter nog een vrije trap rakelings langs het doel van Bladella en bleef het uiteindelijk 0-0. Door de uitslagen op de andere velden bleek Bladella ineens alleen op kop te zijn gekomen en zag Dosko enkele concurrenten voor degradatie dichterbij komen.

UNA – Baronie (0-3)

Het doek leek gevallen voor UNA, maar via een miraculeus competitieslot toch nog handhaving in de hoofdklasse uiteindelijk. (foto Heidi Wils)

Het doek leek gevallen voor UNA, maar via een miraculeus competitieslot toch nog handhaving in de hoofdklasse uiteindelijk. (foto Heidi Wils)

Hoofdklasser UNA leek in het seizoen 2004-2005 rijp voor degradatie, zeker toen op 20 maart met 0-3 werd verloren van Baronie. Al na 37 seconden kopte Sjaron van Zon de 0-1 achter doelman Jaco de Ligt. Een domper op alle goede bedoelingen die UNA zich voorgenomen had. Van meet af aan liepen de geelzwarten achter de feiten aan. Een offensief van UNA, dat ongeveer twintig minuten duurde, leverde niet meer op dan een poging van Sven Weijers die net over het doel van keeper Akkermans ging. Marco van de Laar had zijn handen vol aan de Liberiaan Mannou Daghier, die vlak voor rust nog de UNA-lat trof.
Na rust was er van enige organisatie bij UNA niets meer te bespeuren. Het werd hots-knots-voetbal naar voren, zonder enig overleg. Ook Baronie stal nimmer de show, want zolang het op voorsprong stond was er niets aan de hand. Met tal van blessures haalde Baronie de vaart uit het spel. UNA zocht blind de aanval en Baronie profiteerde van uitvallen. In de 58ste minuut bracht Rudy Aarts de stand op 0-2 en toen was het gedaan. Trainer Paul van de Palen probeerde nog iets door Bart van Limpt en Mark van de Palen in te brengen, maar ook dat haalde niks meer uit. In blessuretijd bracht Rudy Aarts de stand zelfs nog op 0-3, maar de kaars van UNA was toen al lang uit.
Door deze nederlaag had UNA op dat moment haar kansen op overleving in de hoofdklasse tot het minimum beperkt. Een miraculeuze opleving zorgde echter uiteindelijk voor handhaving. In de zeven opeenvolgende wedstrijden zou de staartploeg uit Zeelst liefst vijftien punten halen, net genoeg om er rechtstreeks in te blijven.

Beerse Boys – Riethoven (7-1)

Een monsterzege voor Beerse Boys tegen Riethoven.

Een monsterzege voor Beerse Boys tegen Riethoven.

Een van de grootste uitslagen van deze speeldag werd geboekt op het veld van sportpark De Klep in Middelbeers, waar Beerse Boys met liefst 7-1 te sterk was voor Riethoven.
In de twaalfde minuut mocht Onno Paulissen vanaf elf meter de score openen, nadat Rolf Smulders in het strafschopgebied van achter werd gevloerd. Twee minuten later lag de bal weer in het Riethovense net; een eigen speler die een scherpe lage voorzet van Bob Smolders niet goed verwerkte was daar verantwoordelijk voor. In de 22ste minuut werd het 3-0 door John van Bijsterveldt die met een laag geplaatst schot een vloeiende aanval over rechts bekroonde. De tegentreffer van Riethoven viel in de 32ste minuut bij een corner. De anders zo zekere doelman Koen van Kollenburg graaide onder de bal door en daarmee kreeg de volledig vrijstaande Wijnand van Dommelen een niet te missen kans: 3-1. In de 44ste minuut was het wederom raak. Rolf Smulders bracht vanaf de rechter flank de bal voor het doel, alwaar deze laag vallend door Wesley van den Bosch werd ingekopt! In de blessuretijd van de eerste helft leek de 4-2 te gaan vallen omdat Riethoven een strafschop kreeg toegewezen, maar Koen van Kollenburg, in het verleden twee keer de minst gepasseerde doelman van de Kempen, keerde de door Bart van Ravensteijn ingeschoten bal bekwaam.
In de tweede helft zakte het spelpeil weliswaar wat weg, maar de score liep wel gewoon verder op. Met een kopbal uit een afgemeten voorzet van Wesley van den Bosch scoorde Onno Paulissen in de elfde minuut zijn tweede van deze middag en na een half uur spelen kwam de 6-1 op het scorebord; Wesley van den Bosch werd over rechts de diepte ingestuurd en met een half vrij veld voor zich faalde hij niet in de afwerking. Vijf minuten later kwam Riethoven met tien man te staan omdat Bart van Ravensteijn zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden. Mark van Roovert bepaalde tenslotte de eindstand op 7-1. Nadat hij het strafschopgebied was binnen gesoleerd werd hij neergelegd en vanaf elf meter schoot hij zelf de bal zuiver achter doelman Jan Habraken van Riethoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s