[Uit het archief] Bladella klopt De Valk in finalethriller

Groot feest voor Bladella! (foto Theo van Sambeek)

Groot feest voor Bladella! (foto Theo van Sambeek)

Precies tien jaar geleden werd er op sportpark De Bergerheide in Bergeijk een historische wedstrijd gespeeld tussen De Valk en Bladella. Beide ploegen troffen elkaar als bijna-eeuwlingen voor een beslissingsduel. De Valk voor handhaving in de tweede klasse, Bladella voor promotie naar de tweede. Na een ongekende voetbalclash viel het kwartje uiteindelijk voor de blauwwitten de goede kant op. Voor de zwartgelen was de teleurstelling gigantisch, want nooit eerder in het bestaan moest de gang naar de derde klasse gemaakt worden.

Ruim vijftienhonderd toeschouwers waren aanwezig op het zonovergoten sportpark van Bergeijk. Zij zorgden voor de entourage van een echte finale. In de beginfase zag alles er nog goed uit voor De Valk, dat zijn plaats in de tweede klasse moest verdedigen. Reeds in de beginfase ontstonden er enkele goede kansen voor De Valk. Onder meer voor Roeland van Meijl, die alleen voor doelman Peter Bons kwam, maar niet scoorde. In de dertiende minuut werd een verdiende voorsprong genomen. Van Meijl verschalkte Bons met een prachtige lob: 1-0.
De Valk kreeg in deze eerste helft nog wel een aantal kansen om haar voorsprong uit te bouwen, maar wist deze niet om te zetten in doelpunten. Ook Bladella kwam een aantal malen gevaarlijk door, via Mark Antonius en Mark Adams. Bovendien bleef het voor De Valk constant oppassen met de kleine, snelle en beweeglijke spits Arvid Bolkestein. Gijs van Son had er zijn handen vol aan.

Uitstekend begin voor De Valk. (foto Theo van Sambeek)

Uitstekend begin voor De Valk. (foto Theo van Sambeek)

Consolideren

De tweede helft begon dramatisch voor Bladella. Een ogenschijnlijke ongevaarlijke aanval over rechts van Lieuwe Schultink werd door Jeroen Schilders ongelukkig verwerkt en de bal belandde voordat doelman Bons kon ingrijpen in het doel: 2-0. Bladella zou snel moeten tegen scoren of anders zou het wel eens een kansloze missie kunnen gaan worden. En de ploeg herpakte zich inderdaad. De verschuivingen die trainer Smetsers tijdens de rust had doorgevoerd kregen langzaam effect en Bladella nam meer en meer het initiatief over. In de zestigste minuut verraste Remco Janssen vriend en vijand met zijn doelpunt: 2-1 en Bladella was meteen weer volop in de race. De Valk kreeg steeds meer moeite met de Bladelse aanvalsdrift. Met name de snelle Bolkestein was een aanhoudende plaag voor verdediger Gijs van Son en toen die in de 71ste minuut voor de tweede maal geel kreeg omdat hij zich geen raad wist met de Bladelse hazewind was rood het gevolg.

Ongelukkig

Trainer Marc Post bracht een verdediger, Eric Schroemgers, in het veld voor Patrick Meinhardt, die zeer ongelukkig speelde. Ook Bladella wisselde en Frank Kaptheijns verving Leo Bohncke. Hierna wilde De Valk slechts haar voorsprong verdedigen en gaf daarmee de wedstrijd uit handen. Bladella zocht veelvuldig de aanval en ging manmoedig op zoek naar de gelijkmaker. In de tachtigste minuut kwam routinier William Hoeijmans in het veld voor Van Meijl. Deze wissel voorkwam niet dat drie minuten later het onvermijdelijke gebeurde. Antonius legde af op Schilders die de bal snoeihard in de kruising knalde. De Valk-doelman Roel Meyers was kansloos: 2-2.

Jeroen Schilders viert zijn gelijkmaker. (foto Theo van Sambeek)

Jeroen Schilders viert zijn gelijkmaker. (foto Theo van Sambeek)

De wedstrijd kreeg nu langzaam een thrillerachtig aanzien en stevende recht op verlengingen af. Toch kwam Bladella bepaald goed weg toen in de laatste minuut De Valk-verdediger Nederkoorn uit een perfect genomen vrije trap de bal onhoudbaar voor doelman Bons tegen de onderkant van de lat ranselde. Héél Bladella haalde opgelucht adem toen de bal via de lijn weer het veld in stuiterde.

Slijtageslag

Er was dus een verlenging nodig om de beslissing te brengen. Dit zou een slijtageslag worden voor beide teams, die beiden al heel veel energie in de normale speeltijd gegeven hadden. Bladella had echter het voordeel van een man meer, waardoor het optisch een veldoverwicht had. Toch waren de betere kansen voor De Valk, via sporadisch uitvallen. De Valk kwam zelfs nog een keer in kansrijke positie, maar doelman Bons van Bladella redde knap.
In de honderdste minuut werd bij De Valk Stephan Senders vervangen door Valenin van Nattum en bij Bladella werd Jeroen Schilders vervangen door Ronnie van de Sande. In het tweede deel van de verlenging forceerde Bladella de voorsprong. In de 111de minuut kopte Antonius, na een goed genomen hoekschop van Kaptheijns, de bal hard voorbij Meyers en leidde de Bladelnaren voor het eerst in de wedstrijd. In de 117de minuut kwam Bladella via een strafschop van jongeling Dirk Reijnders zelfs op 2-4.

De 2-3 wordt door Mark Antonius staalhard binnen gekopt. (foto Theo van Sambeek)

De 2-3 wordt door Mark Antonius staalhard binnen gekopt. (foto Theo van Sambeek)

De Valk reageerde gefrustreerd en Nederkoorn kon zich niet bedwingen en moest met rood van het veld, omdat hij volgens scheidrechter Van Gils een trappende beweging zou hebben gemaakt. Ook doelman Meyers solliciteerde nadrukkelijk naar een rode kaart, maar had geluk dat Van Gils coulant was, nadat de doelman van De Valk een doorgebroken speler van Bladella onderuit haalde. In blessuretijd kon De Valk via een fraaie kopbal van Hoeijmans zelfs nog terugkomen tot 3-4, maar de tijd was hierna te kort om Bladella nog echt onder druk te zetten.

Rood in de slotfase voor Lennart Nederkoorn. (foto Theo van Sambeek)

Rood in de slotfase voor Lennart Nederkoorn. (foto Theo van Sambeek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s