Percy van Lierop gaat jeugdopleiding Ajax verder optimaliseren

Percy van Lierop

BLADEL – Een nieuw avontuur is begonnen voor de veertigjarige Percy van Lierop. De in Bladel opgegroeide voetbalfanaat is sinds juli in Amsterdamse dienst als Coördinator Onderbouw; een prachtige job en dito uitdaging.

door Marco Wouters

Als voetballer kwam Percy zelf onder andere uit voor PSV, Willem II en Oranje (onder 15). Na een veelbelovende carrièrestart kwam hij door blessureleed op zijn eenentwintigste voor een lastige keuze te staan. ‘Ik kwam tot de conclusie dat ik als voetballer niet mijn hele leven geld zou kunnen blijven verdienen. Ik had mijn mavodiploma, maar stond voor mijn gevoel met lege handen, zeker ook in vergelijking met leeftijdsgenoten die binnen afzienbare tijd al konden afstuderen.’ Een periode van twijfel volgde. Tot dat ene belletje uit Tilburg kwam. “Kom eens meetrainen! Doe maar een warming up voor de D’tjes van Willem II en doe wat jij denkt”. Deze training bleek een ‘aha Erlebnis’ voor me, een echte eyeopener! Een moment ook dat ik mijn leven niet meer zal vergeten! Nu ik zelf niet de beste van de wereld zou kunnen worden als profvoetballer wilde ik het op een na mooiste doel nastreven; de wereldtop bereiken als jeugdtrainer.’ Heel wat cursussen, opleidingen en ervaringen verder besloot Percy zijn vrouw Judith te volgen naar Oostenrijk waar ze haar droom – het runnen van een eigen pension – wilde verwezenlijken. Een nieuw land, een nieuwe cultuur. Na kort voor de Oostenrijkse voetbalbond gewerkt te hebben stortte hij zich vol energie in een nieuw avontuur bij Red Bull Salzburg waar hij zijn ei meer dan kwijt kon, uiteindelijk zelfs als hoofd jeugdopleiding. “Oh, zet maar een filosofie neer”, werd er bij aanvang gezegd. Alles was nieuw, wat zowel voordelen als nadelen had. We hebben uiteindelijk wereldwijd een vijftal academies stap voor stap opgebouwd. Alles stond in het teken van de hoofdopdracht; het uiteindelijk afleveren van de Sebastian Vettels van het voetbal.’

Gezamenlijk streven

Een inspiratiebron voor de technicus is nog altijd Wiel Coerver. ’Zonder hem had ik hier nu niet gezeten. Een gedeelte van zijn gedachtegoed heb ik geïmplementeerd, dat is logisch. Bijvoorbeeld een speler confronteren, hem op de juiste manier de spiegel voorhouden. Hoe jonger de speler hoe groter de droom. Ik wil alles doen om de jeugd te helpen naar het allerbeste niveau. En je moet er ook voor zorgen dat de voetballers die de top helaas niet halen het ook redden in het leven. Ook zij hebben straks een goede opleiding achter de rug waar ze iets mee kunnen’, betoogt Percy. ‘Voetbal is een middel om persoonlijkheid te ontwikkelen en voetballers zullen alleen slagen als die persoonlijkheid ook goed is. Over het algemeen is een voetballer overigens relatief makkelijk te sturen. Je hebt dezelfde passie en een gezamenlijk streven; namelijk de speler naar de top brengen.’ Percy en Judith hebben zelf geen kinderen, maar met name in de jaren bij Red Bull Salzburg hadden ze toch regelmatig een opvoedkundige rol. Niet zelden bleek Judith een ideale ‘vervangmama’ te zijn voor jeugdspelers binnen het internaat. Tijdens ons gesprek valt ook de naam van Martin Hinteregger. De inmiddels 22-jarige Oostenrijks international was destijds al een begenadigd talent in de jeugdopleiding van Red Bull Salzburg. ‘Maar van de een op de andere dag kreeg ik te horen dat hij automonteur wilde worden. Ik ben toen meteen naar het stadion gereden en heb intensief met hem gepraat.’ Om een lang (maar heel mooi) verhaal kort te maken: ‘Een hele tijd later maakte Martin een geweldige actie in zijn Europese debuutwedstrijd tegen Juventus; de tranen schoten in mijn ogen!’

Volg je hart!

Vorig jaar werd de moeder van Percy ziek en besloot hij terug naar Nederland te komen. Carrièretechnisch gezien een gedurfde stap. ‘Sommige vrienden begrepen me volledig maar weer anderen vroegen me of ik in de war was. Maar ik wist goed wat ik deed. Er zijn belangrijkere zaken in het leven dan voetbal. En uiteindelijk komt er wel weer iets op je pad. Het was goed om bij mijn moeder in de buurt te zijn zo lang het nog kon.’ Tot aan het eind – uiteindelijk ging het snel en overleed ze in oktober – voerden ze mooie gesprekken. ‘Onder het genot van een kopje thee bleef ze dan bijvoorbeeld zeggen dat ik mijn hart moest blijven volgen en nooit iets puur voor het geld moet doen. Dit soort wijze raad ging vaak over algemene dingen, maar later ook specifieker over voetbal. “Voetbal is jouw ding, jouw leven. In de voetballerij ben en blijf je gelukkig” zei ze dan.’ Hij denkt nog vaak terug aan de gesprekken. Ze zullen in de onzekere wereld die voetbal heet nog regelmatig als kompas dienen. Dat er uiteindelijk wel weer iets op zijn pad zou komen is inmiddels gebleken. Per 1 juli staat het enthousiaste voetbaldier op de loonlijst bij Ajax. Samen met onder andere Wim Jonk (Hoofd Jeugdopleidingen) zal hij op trainingscomplex De Toekomst de spreekwoordelijke rode draad binnen de jeugdopleiding verder helpen doorontwikkelen. Behalve Coördinator Onderbouw (tot en met de D2 – onder 12) gaat Percy ook als individueel coach (tot 16 jaar) aan de slag. Na iedere werkdag rijdt hij naar zijn huidige woonplaats Hank. Maar ook zijn oude woonplaats Bladel doet hij nog regelmatig aan, onder andere om zijn oom Jos te bezoeken. ‘Hij heeft altijd bij ons in het ouderlijk huis gewoond en ik heb een mooie band met hem. Van hem leer ik ook veel, onder andere om met de dag te leven. Ik heb tegen hem gezegd dat ik er tot volgende zomer sowieso voor hem ben. Daarna kijken we weer verder. De intentie is er zeker om langere tijd in Amsterdam te werken, maar ik teken nooit contracten langer dan een jaar. Daar stonden ze ook bij Red Bull altijd van te kijken. Elk jaar, eigenlijk elke dag je hoofd op de weegschaal’, besluit hij zijn verhaal, al dan niet toevallig refererend aan zijn eigen sterrenbeeld. Het is mooi dat hij terug is in Nederland. Mooi voor Ajax en mooi voor zijn vrienden en familie. De kersverse Ajax aankoop drinkt zijn glas water leeg, zegt gedag, stapt in zijn bolide met Oostenrijks kenteken en geeft gas. Nog niet richting huis, eerst nog even langs oom Jos…..

Een gedachte over “Percy van Lierop gaat jeugdopleiding Ajax verder optimaliseren

  1. Hallo Percy, Ik wist niet dat je nu bij Ajax zit. Dat is toch fantastisch voor je. Meteen denk ik dan aan de mooie tijd in Salzburg samen met Coerver en jou. Volgens mij heb de aanstelling bij Ajax dubbel en dwars verdient!
    Toen bij Salzburg zag Wiel en ik al dat je een grote zou kunnen worden in het opleiden van Jeugdvoetballers.
    Ik wens je heel veel succes!
    Groet Joep Haan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s