[Retro] Vijftien keer Trompettercup-duel tussen Bladella en RKVVO

Een 0-2 overwinning voor RKVVO op 30 oktober 2005 in Bladel. (foto Theo van Sambeek)

We duiken weer eens een keer de historie van een wedstrijd in. In dit geval die van het treffen tussen derdeklassers Bladella en RKVVO. Vijftien keer eerder kwamen beide ploegen elkaar in de Trompettercup tegen. ‘Kop’ en ‘staart’ waren daarbij voor de Oerlenaren die 7 onderlinge duels wisten te winnen, 6 keer verloren en 2x gelijkspeelden tegen de blauwwitten. De laatste overwinning in Bladel voor RKVVO dateert overigens alweer van 30 oktober 2005. Een terugblik op alle ontmoetingen, waarbij opvallend is dat Bladella-speler Ruud Leermakers in september 2003 ook al op het veld stond en liefst 7x wist te scoren tegen de Oerlenaren, waarbij Rob van Breugel de bal 9x in het Bladelse doel wist te leggen.

2003-2004

De eerste keer in de Trompettercup dat beide teams elkaar tegenkomen is op 14 september 2003. Op dat moment een treffen tussen David en Goliath. De Oerlenaren hebben na jaren ‘tobben’ in de vijfde klasse de opmars ingezet en promoveren na het kampioenschap in 4H in 2002-2003 zelfs weer naar de derde klasse. Bladella bewandelt de tegenovergesteld weg en degradeert na zes jaar tweede klasse dus terug naar de derde. De Bladelnaren beleven onder trainer John Smetsers een dramatische competitiestart met vijf nederlagen, waaronder een 3-2 verlies tegen RKVVO op de tweede speeldag.
Circa vijfhonderd toeschouwers zagen op het zonovergoten sportpark Heikant de thuisploeg op voorsprong komen via een goal van Jeroen Voss. Bladella, zonder de geschorste spits Mark Antonius, kwam via een doelpunt van Frank Kaptheijns langszij en via een fraaie lob van Ruud Leermakers (ook nu nog actief in het eerste!) op voorsprong. Diezelfde Leermakers faalde even later vanaf elf meter en die gemiste strafschop gaf de thuisploeg, onder leiding van Bram Louwers vleugels. Maikel Drummen (strafschop) maakte 2-2 en nadat Erwin Louwers met rood van het veld was gestuurd, zorgde dezelfde Drummen vanuit de toegekende vrije trap voor de 3-2.

Revancheren voor deze nederlaag lukte Bladella thuis niet, ondanks een knap herstel in de competitie, tot aan de winterstop. Na een nederlaag tegen EFC volgde ook verlies tegen RKVVO, dat op de Smagtenbocht met 0-3 wist te winnen. Maikel Drummen, Peter Joosten en Marco van Zantvoort waren de doelpuntenmakers.

2004-2005

Een 0-1 nederlaag voor Bladella in december 2004. (foto Heidi Wils)

Een jaar later een bijzonder seizoen voor beide Kempische ploegen, die de competitie in 3D als nummers 1 en 2 zouden beëindigen. Begonnen werd op de openingsdag van de competitie met de ontmoeting RKVVO – Bladella in Oerle. Tegen de verhouding in pakte de thuisploeg de volle buit, vooral omdat de Bladelnaren de kansen misten en de treffers van RKVVO vielen door fouten in de Bladelse defensie. Rob van Breugel verscheen twee keer voor het Bladelse doel en was daarbij even zoveel keren succesvol. Mark Antonius deed in het tweede bedrijf wat terug via een penalty nadat Arvid Bolkestein onderuit was gehaald, maar na een rode kaart voor Rob van de Put in de zestigste minuut was het verzet gebroken en liep RKVVO nog uit naar 3-1. Doelpuntenmaker weer Rob van Breugel.

Het tweede treffen in de competitie vond plaats op 5 december. Achteraf gezien een cruciaal duel om de titel, waar de Oerlenaren met 45 punten kampioen werden, op 5 punten gevolgd door Bladella. Wederom was het Rob van Breugel die een sterk Bladella de genadeklap toediende. De spits tekende in de zestiende minuut, na zwak verdedigen, voor de enige treffer.

Uiteindelijk een kampioenschap dus voor RKVVO, maar ook Bladella zou de Oerlenaren volgen naar de tweede klasse. De blauwwitten deden dat via een onvergetelijke clash op sportpark De Bergerheide in Bergeijk tegen De Valk. Een 2-0 achterstand werd teruggebogen tot 2-2 en in de zinderende verlenging ging Bladella uiteindelijk met 3-4 winnen. Terug naar de tweede klasse en De Valk voor het eerst in de historie naar de derde.

2005-2006

In 2F een prima jaar voor beide ploegen met uiteindelijk een vijfde plaats voor Bladella en een zesde voor RKVVO in de eindstand. Onderling wisten beide ploegen 1x van elkaar te winnen en opvallend genoeg gebeurde dat beide keren op vreemde bodem en met 0-2.
Op 30 oktober herhaalde de geschiedenis voor de Bladelnaren zich met een vijfde nederlaag op rij in de Trompettercup tegen RKVVO. Superspits Rob van Breugel was andermaal bepalend en wist met twee goals in blessuretijd Bladella-doelman Peter Bons andermaal te verslaan. Zijn zesde alweer in de laatste drie onderlinge ontmoetingen. “Hij speelt slecht, de laatste tijd”, sprak RKVVO-trainer Louwers na afloop, ”maar hij kan een wedstrijd beslissen en daarom laat ik hem altijd staan!”

Eind maart dan eindelijk revanche voor de ploeg van nog altijd trainer John Smetsers. Het zou 0-2 worden op sportpark Heikant. Bladella speelde verdedigend prima en de gevreesde Rob van Breugel kwam deze keer niet in het stuk voor. Alle goals vielen in het tweede bedrijf. Een overtreding op Dirk Reijnders, zo’n drie meter buiten het strafschopgebied en recht voor het doel, gaf de grappige situatie te zien dat een aantal Bladella-supporters al begon te juichen voordat de vrije trap door Jeroen Schilders genomen was, maar toen de bal inderdaad steenhard en loepzuiver doel trof (0-1) was er geen houden aan. Zeker niet toen een paar minuten later Mark Antonius, knap en uiterst beheerst de 0-2 in de lange hoek schoof. De wedstrijd was beslist, Bladella had zelfs voor een grotere overwinning kunnen zorgen maar zowel Tom te Riele als Maikel van Steensel misten oog-in-oog met doelman Bas Creemers in riante positie.

2006-2007 (2F)

Het seizoen 2006-2007 zou voorlopig even een laatste onderling treffen betekenen. Bladella won wel beide keren van RKVVO, maar wist zich uiteindelijk niet te handhaven in 2F. CHC zorgde in de nacompetitie voor een Bladels afdalen.
Twee overwinning dus voor Bladella tegen de Oerlenaren. Op 26 november werd er met 0-2 gewonnen. Dirk Reijnders zorgde na een sublieme actie van Rick Antonise voor de 0-1 en in de tweede helft ook voor de 0-2.

Voor het treffen in Bladel, waar afscheid werd genomen van de vertrekkende coach John Smeters, maakten de blauwwitten een vrije val op de ranglijst met slechts 1 puntje uit 9 duels. Drie doelpunten van gelegenheidsspits Ruud Leermakers en een treffer van Mark Antonius in zijn allerlaatste thuiswedstrijd voor Bladella, zorgden voor een 4-0 overwinning en het lot in eigen hand wat handhaving betreft. Die handhaving kwam er uiteindelijk dus niet. Bladella zakte af naar de derde klasse en zou RKVVO pas weer in het seizoen 2010-2011 opnieuw tegenkomen.

2010-2011

Een 0-0 brilstand op 27 maart 2011. (foto Jurgen van Hoof)

RKVVO handhaafde zich uitstekend in die tweede klasse en pakte zelfs een periodetitel in 2009/2010 en 2010/2011, maar respectievelijk Nemelaer en Goes versperden de ploeg van Eric van der Palen promotie naar de eerste klasse.
Een doelpuntrijke wedstrijd tussen Bladella en RKVVO op 31 oktober. Jeroen Schilders bracht de thuisploeg via twee benutte penalty’s op een 2-0 voorsprong. Bram van Sambeek zorgde in de 38ste minuut voor de Oerlese aansluitingstreffer, maar Barry Graat vergrootte de kloof weer met een goal in de 62ste minuut. Diezelfde Graat kopte in de 73ste minuut ook nog de 4-1 binnen, voordat Joost van Doormaal via een penalty de eindstand op 4-2 kon bepalen.

In maart eindigde het onderlinge treffen in een doelpuntloze remise.

2011-2012

In het seizoen 2011-2012 boekte Bladella de grootste overwinning tegen de Oerlenaren, die op 18 september een off-day hadden en met 5-0 de boot in gingen op de Smagtenbocht. Jeroen Schilders (3x, waaronder 1 strafschop), Ruud Leermakers en Joep van de Ven waren de doelpuntenmakers.

Op 26 februari werden in Oerle de punten gedeeld. Na een rode kaart van RKVVO-speler Ufuk Demir in de 73ste minuut leek Bladella de beste papieren te hebben, omdat het 20 minuten via Ruud Leermakers op voorsprong was gekomen, maar Mitchell Smits zorgde in de 79ste minuut voor de gelijkmaker.

Een 1-1 gelijkspel in Oerle op 26 februari 2012. (foto Theo van Sambeek)

2012-2013

Waar RKVVO bovenin meedraaide, beleefde Bladella in het seizoen 2012/2013 een rampseizoen. Slechts 13 punten werden er gepakt: goed voor een laatste plaats en degradatie naar de derde klasse.
In Oerle ging het al meteen mis voor de Bladelnaren. Op 16 september werd het 4-1. Kay van Diessen en Bram van Sambeek brachten RKVVO op een 2-0 voorsprong, voordat Bladella na rust via Dirk Reijnders wat terug kon doen. Rob van Breugel bepaalde met twee treffers de eindstand op 4-1.

Op 3 februari wist Bladella thuis nog wel drie punten te pakken tegen RKVVO. Ruud Leermakers (penalty) en Joris Hermans zorgden voor rust voor een 2-0-voorsprong, waarbij Mark van Dooren tegen kon scoren. Na rust kon de mee opgekomen back Bart Hoeks uit een hoekschop ongehinderd de 3-1 binnentikken en zorgde de ingevallen Roel Segers voor 4-1. In de slotminuut was het RKVVO-spits Rob van Breugel die de 4-2 eindstand op het scorebord bracht.

2014-2015

Een 1-0 overwinning voor RKVVO in de laatste onderlinge ontmoeting tegen Bladella. (foto Theo van Sambeek)

Na 9 jaar tweede klasse degradeerde RKVVO vorig seizoen weer terug naar de derde. En zo stond er op 12 oktober weer een duel tegen Bladella op de rol. Het treffen tussen beide ploegen was een wedstrijd tussen twee hardwerkende ploegen, waarbij er per saldo weinig kansen werden gecreëerd. De thuisploeg was net iets doeltreffender en won met 1-0 via een goal van Lester Hubenet.

Zondag dus een nieuwe ontmoeting in Bladel, waarbij de thuisploeg de onderlinge stand bij winst gelijk kan trekken.